Tuesday, July 14, 2015

Avignon - Avonjon

Pogled na Avinjon iz palate papa
Grad na jugoistoku Francuske, smešten na obali reke Rhône (Rona). Istorija Avignona je veoma duga. Kelti, Liguri, Rimljani. U petom veku grad pada u ruke varvarima čija je invazija trajala nekoliko godina. Period od 1309 - 1410. godine poznat je i kao avinjonsko ropstvo papa. U rukama papa, Avinjon je ostao sve do 1791. god gde je u talasu Francuske Revolucije konačno vraćen matičnoj državi. 


Prva destinacije koju sam videla je  Palais des Papes. Slobodno vam mogu reći da je više tvrđava nego palata. Sagrađena je za pape koji su boravili u XIV veku, u periodu poznatom kao "ropstvo papa". Tačnije, sagrađena je za njih devet, koji se nalaze na fotografiji. Palata je ispunjena lavirintom soba koje krase italijanske freske. Najvažniji delovi su papska spavaća soba i Veliki tunel gde je papa održavao sastanke. U palati sam ostala više od dva sta i nisam uspela sve da vidim. Ulaz je 11eura.
Avinjon je grad sa dugom istorijom i bogatim kulturnim nasleđem. Ovo je grad spomenika, starih građevina i brojnih muzeja. Takođe, ovo je i grad zabave. Posetioci mogu da uživaju u brojnim restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima. Grad je poznat i po cvrčvima, najverovatnije samo mužjacima.

Na linku ispod možete pogledati i ostatak fotografija.
https://photos.google.com/album/AF1QipO3f7ZuGH9iM5zirTwoxFSniGEgiDjXO2fNMS8m

2 comments:

  1. Ooooo djeluje lijepo za obici. Volim te kamene i uske ulice. Djeluje da ima lijepu i dugacku obalu. Nesto popt NSa ako je za porediti :)

    Jesi uspijela otici do obale ?

    ReplyDelete